Zapis chatu z Portalem 04.02

Wszelkiej maści pytania do wydawnictwa

Zapis chatu z Portalem 04.02

Postprzez MaWro » 05 Lut 2010, 18:24

Poniżej zamieszczam zapis chatu z Portalem. Pytania zgodnie z życzeniami chatujących są przyporządkowane do tematów jakich dotyczyły. Początek niestety ucięło, dlatego za wiele o Monastyrze. który był główną gwiazdą pierwszych kilkunastu minut rozmowy tu nie ma.No, ale lepszy rydz niż nic;)

Nie jestem pewien czy to dobry dział, jeśli powinno to znaleźć się gdzie indziej proszę uprawnioną do tego osobę o przesunięcie.

RPG – OGÓLNIE

MaWro: Czy grasz aktualnie w jakieś RPG nie Waszej produkcji?
Trzewik:2 tyg. temu grałem np. w WFRP 3 ed, last week grałem w travellera. generalnie gram

Raskoks:Trzewik – jaka opinia o 3ed WHRPG?
Trzewik:Bardzo pozytywnie o WFRP3ed się wypowiadam

MaWro: Wyrobiłeś sobie jakąś opinie o Wolsungu i Klanarchii?
Trzewik: Żaden ze światów mi nie podszedł.Nie grałem w te gry jeszcze, więc moja opinia jest tylko pobieżna

Sonic940202: A Twój ulubiony system?
Trzewik:deadlands, dp,mon,zc

MaWro:Jak wygląda proces wydawani książki?Ile z materiałów, które wymyślicie podczas tworzenia dodatku ostatecznie się w nim znajduję?
Trzewik:Jest bardzo różnie.W przypadku Ruin wyleciało nam kilkadziesiąt stron. To jakaś straszna masakra

MaWro:Czy uważacie ostatnio wydane RPGi(Klanarchia, Wolsung) za zagrożenie dla Waszych produkcji?
Trzewik;Nie, uważamy że wydawanie innych rpg poszerza rynek i zwiększa nasze dochody w dalszej perspektywie

Baltram:Jako początkujący chciałbym zdać się na Waszą opinię, zamierzam kupić podstawkę i jakiś dodatek. Który polecacie jako pierwszy?
Trzewik:Trzeba pytać fanów który polecają

MaWro:Ile wynosi nakład przeciętnego podręcznika do RPG?
Trzewik:1000 – 3000

NEUROSHIMA:

MaWro:Który z dodatków do NS lubicie najbardziej:
Trzewik: Ja najbardziej lubie Wyścig, bom go pisał. Myśle, że każdy z nas ma swój ulubiony . Bardzo lubie też KiR

Reverant: Będzie może Euroshima?
Trzewik:Nie nieplanujemy na razie Euroshimy

Karol312:W niedługiej przyszłości ma wyjść Save Worlds pl. Czy pozwolicie fanom na konwersje zasad waszych gier na tą mechanikę i opublikowanie tego w internecie , czy jednak będzie starali się temu przeszkodzić(jak niektóre zachodnie firmy)?
Trzewik:Nie będziemy sabotować konwersjii NS na SW

Karol1312:Co z bestiariuszem mutantów do NS?
Trzewik:Powstaje(pisze go Jędrzej Ilukowicz)

Baltram:a pod kątem przydatnośc dla MG, albo mechaniki, który dodatek zawiera jej najwięcej?
Trzewik:MG2

Raskoks:Trzewik jak wam wyszła akcja z grą NS przez komórki – to jeszcze żyje?
Trzewik:Żyje, natomiast nie wiemy na ile przekłada się to na zainteresowanie NS RPG

Raskoks:A macie z tego kasę czy to tylko akcja promocyjna?
Trzewik:Mamy z tego kasę

Baltram:Sądzicie, że będzie można łączyć NS i NT? Scenariusze wykorzystujące bitwy;p?
Trzewik:Nie wiem, ale wiem że NST będzie mocno adventure(objectives na polu bitwy, jeńcy, zbieranie sprzętu, rozwój postaci)

Bor_Elx:W tym roku wydajecie Ruiny.Plus jak sądze Nowy Jork. Czy zważywszy na to , że kiedyś coś się obiło o uszy,że minimum 2 dodatki na rok, a w zeszłym z tego co pamiętam 2 nie było, można się spodziewać w tym roku wiecej niż 2?
Trzewik: W tym roku na 100 % można spodziewać się Ruin oraz KiR2.Modlimy się aby udało się z Nowym Jorkiem lub Mutantami

Karol1312:Ile podręczników podstawowych do NS 1.5 sprzedaliście?
Trzewik:Około 8000

RZECZYPOSPOLITA ODRODZONA

MaWro:Czy w sieci w najbliższym czasie pojawi się więcej informacji na temat RPO?
Trzewik:Nie

MaWro:Czy mon2 jeszcze dalej przesunie premierę RPO?
Trzewik:Nie, mon2 nie wpłynie na RPO.RPO ja piszę teraz, a mon2 na razie będzie faza debat i ew. pisanie jesienią

Reverant:a kiedy możemy liczyć na jakieś dokładniejsze wieści co do RPO?
Trzewik:Na pół roku przed datą wydania

MONASTYR:

Baldrick:Czy macie jakiś pomysł by do zakupu przekonać więcej graczy mona(MG i tak kupią)?
Trzewik: generalnie gracze nie kupują podręczników.Chyba, że są tak zajebiście napisane jak ns czy mon

Dragon:Dobra mon2.0, a co z Valador- Mon High Fantasy?
Trzewik:Szanse na Valador są spore po zrobieniu RPO.Mamy sygnał z Rebela, że rynek pl potrzebuje high fantasy

Raskoks:Wrócę jeszcze do mona2- wiem, że to upierdliwe pytanie, ale jeśli w marcu ruszą pracę, to czy są szanse że w tym roku jeszcze się ukaże?
Trzewik:Wyobrażam sobie, że w tym roku pracujemy a w 2011 drukujemy

NST

Doktor_rpg:Ile gangów do NST planujecie na początku?
Trzewik:4.Plus 2 dodatki po 2 armie. W sumie 8 armii będzie

Baltram:Tylko ludzkie gangi, czy jakieś potworasy,moloch?
Trzewik:W podstawce będzie moloch, w jednym z dodatków mutki

Baltram: Przypuszczam, że posterunek?
Trzewik: Posterunek w podstawce.

Reverant:Jest co liczyć na Smarta lub Neodżungle?
Trzewik:Smart/neo nie

Jaskier_:Mechanika będzie bardzo żłożona?Bo mnie w bitewniakach odrzucają te setki stron reguł
Trzewik:Mechanika to największe wyzwanie, korzystamy z naszego doświadczenia w planszach, aby zrobić proste reguły, które zarazem foerują głębie taktyczną

Raskoks:Dlaczego z góry zakładacie ilość armii do NST?Przecież jeśli będzie się sprzedawać powinniście tworzyć do oporu :D
Trzewik: Mamy to dość dokładnie przygotowane – armie muszą mieć charkaterystyczne cechy i się uzupełniać, to dość skomplikowana i przemyślana operacja doboru armii

Doktor_rpg:Czy do NST będzie jeden podręcznik, czy oddzielne armybooki?
Trzewik:Jeden podręcznik

Doktor_rpg:Będzie inny system konstruowana armii od systemu punktowego?
Trzewik: Raczej nie

Karol1312:Do NST będzie jedne zestaw startowy, który umożliwi grę czy oddzielnie podręcznik z zasadami oddzielnie figurki?
Trzewik: Będziemy to chcieli sprzedać jak najkorzystniej dla klienta czyli zarówno duży box ze WSZYSTKIM, jak i pojedyńcze modele/pudełka

Kretus:Kto rzeźbi/odlewa modele do NST, bo z tego co wiem to zwykle o ten element rozbija się większość podobnych pomyłów w polsce?
Trzewik:Ekipa, która zrobiła teraz grę Ogniem i Mieczem.Mają świetnych rzeźbiarzy, dobre machiny.Jeden z reźbiarzy jest zresztą graczem NS ! więc gra trafiła w dobre ręce

Panxpiotr: Czy w NST będzie się grało tylko ludzkimi bandami , czy możliwa będzie także gra maszynami molocha?
Trzewik:Będzie moloch jako jedna z armii

Karol1312:Do NST będzie jedne zestaw startowy, który umożliwi grę czy oddzielnie podręcznik z zasadami oddzielnie figurki?
Trzewik: Będziemy to chcieli sprzedać jak najkorzystniej dla klienta czyli zarówno duży box ze WSZYSTKIM, jak i pojedyńcze modele/pudełka

Doktor_rpg:Z WSZYSTKIM?Czyli ze wszystkimi modelami?
Trzewik:Z wszystkim czyli znaczniki,miarki,kilka terenów, podręcznik , dwie armie prawdopodbnie

Panxpiotr:a przewidujecei coś takiego jak Hybryda do konfrontacji, tzn. niby oddzielna gra planszowa powiedzmy w jakiś tuelach u Molocha, ale możliwa także do połączenia z NST?
Trzewik:Michał Oracz bardzo za tym optuje, by wydać planszówkę, w którą gra się figurkami NST, na razie jest przegłosowany przeze mnie i multideja

Bartosh:Czy jak tylko będzie to możliwe to będziemy mogli liczyć na kilka zdjęć takich figurek?
Trzewik:Nie ruszyły jeszcze pracę nad modelami, ale na wiosne ruszą. Będziemy je publikować

Baltram:Jakie kostki będzie wykorzystywać NT?
Trzewik:Na chwilę obecną 1k20 i 3k10, ale to się może jeszcze zmienić

Baltram:Kiedy spodziewać się prezentacji peirwszych modeli do NST?
Trzewik:Wiosną

Reverant:A jak w NT będą wyglądać sprawy z małą ilością amunicji ?
Trzewik:Na chwilę obecną(czyli co graliśmy np. wczoraj) przeciętna figurka ma 3 pociski na grę

Jaskier: NST jeszcze w tym roku?
Trzewik:Chcemy NST this year, ale oficjalnie tego nie potwierdzam

Doktor_rpg: Miałem zbierać infinity, ale wyhaczyłem info o NST i od tego momentu czekam. Będziecie organizować jakieś turnieje?
Trzewik:Będzie bardzo silna scena turniejowa, będzie zatrudniona specjalna osoba odpowiedzialna tylko za NST

Gan:Czyli to będzie 4 pracownik – osoba od NST?
Trzewik:4 pracownik to spraw niezależna od 1 umowy zatrudnionej tylko do celów NST

PLANSZÓWKI

Baldrick:Myśleliście o jakiejś grze kooperacyjnej?
Trzewik:Tak.Mam w szufladzie projekt gry kooperacyjnej na 2011 lub 2013 rok.

MaWro:Widzę, że nieźle macie wszystko rozplanowane
Trzewik:Michał robi planszówy w roku parzystym, a ja w nieparzystym

Gość:Wiadomo kiedy w sklepach będzie dodruk Strongholda?Czy poza instrukcją będą jakieś zmiany?
Trzewik:Nie wiem kiedy będzie dodruk, jeszcze to trochę potrwa niestety. Tak będzie miał poprawiony rulebook

Gość:Kiedy mniejwięcej ten dodruk może być?Kwestia miesięcy?
Trzewik:II kwartał 2010 Stronghold powinien znów być na półkach

Reverant:Będzie kolejny dodatek do hexa?
Trzewik:Nie będzie w tym roku dodatku do NS HEX.

Dragon_Opole:Co do hexa to wolałbym wsparcie scenariuszowe niż nowe armie
Trzewik:Będą scenariusze w GP

Dragon_Opole:Czy MOracz jest na tyle dyspozycyjny by uczetniczyć przy ewentualnym budowaniu witryny o NS HEX?
Trzewik:Raczej bym nie liczył. Jesteśmy bardzo overworked

PORTAL

Thotep: Myśleliście może o tym, aby bardziej zaangażować ludzi w Wasze planszówki/karcianki poprzez wersję online na Facebooku?Gry na FB są bardzo popularne i jeśli gra jest fajna to ludzie sami wciągną znajomych, którzy wciągną znajomych etc. Efekt śnieżnej kuli.
Trzewik:Nie potrafimy tego zrobić.Jak nam pomożesz i wytłumaczysz na mailu lub gg co i jak z chęcią zadziałamy.Ja na FB umiem wrzucić zdjęcie – to max moich możliwości.

Raskos:Kiedy kolejne wspominki z Portalu?
Trzewik: Nagrywamy next week

Raskos:Czy planujesz poszerzać skład osobowy Portalu?
Trzewik:Jest szansa, że w 2010 będziemy pracować w składzie 4 osobowym.

Raskoks:Jak wygląda kwestia graj trikiem?Kiedy się można spodziewać?
Trzewik:Graj trikiem jeszcze się tworzy;/

MaWro:Czy na stronie pojawią się skany archiwalnych numerów GP?
Trzewik:Będą skany na 100 % w tym roku

Reverant:Czy ewentualnie będzie Stary Port 2?
Trzewik:Będzie Stary Port 2 na 100 % w tym roku

Jaskier: Będziecie na Pyrkonie?
Trzewik:Pyrkon jest wtedy co Pionek, więc będziemy na Pionku
MaWro

Re: Zapis chatu z Portalem 04.02

Postprzez Doktor » 05 Lut 2010, 19:39

Wszystko ładnie, pięknie, ale brak info o karciance.
Widać przy okazji jak dużym zainteresowaniem cieszy się NS Tactics.
Awatar użytkownika
Doktor

Postprzez MaWro » 05 Lut 2010, 20:31

Wiem.

Chatu jednak nie zapisywałem na bieżąco, ponieważ myślałem, że pod koniec będe mógł cofnąć do samego początku. Okazało się jednak że dostępna jest tylko jakaś określona liczba wiadomości i w raz z przychodzeniem nowych ucinało te starsze.

No, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.To nie rdzawa Neuroshima;p
MaWro

Postprzez Boss » 05 Lut 2010, 23:03

Może ktoś wyjaśnić o co chodziło z tym mon2 ? Czyżby Monastyr druga edycja się szykował ?
Boss

Postprzez trzewik » 06 Lut 2010, 07:55

Tak, więcej pod tym linkiem - http://bala-gan.blogspot.com/2010/02/cz ... efing.html (wisi na stronie głównej Portalu).
Awatar użytkownika
trzewik

Wróć do O nas i do nas...

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość