Z przyjemnością prezentuje zapis chatu z pierwszego dnia kwietnia.
Rzeczypospolita Odrodzona:
MaWro: Co tam z RPO?
Trzewik:RPO ma się dobrze, gramy w RPO dość regularnie, testujemy mechanikę. Testy są bardzo optymistyczne
Enc:Czy RPO wykorzystuje 3k20?
Trzewik:W RPO rzuca się 3k20, skrajne kości się ignoruje, środkowa ma być poniżej współczynnika , bardzo proste
Narmo:A nie myśliście przerzucić się na mechanikę savage words?
Trzewik: Nie nie planujemy RPO na SW.RPO chodzi na uproszczonej 3k20, co mam nadzieje da się też wrzucić w Mon 2
Chimera78: Kiedy pojawią się pierwsze konkretne rzeczy do RPO – np. jakaś podstronka, albo coś?
Trzewik: Jak będę miał pewność, że gra ukaże się w ciągu kilku miesięcy
BEBZ: a dodatki do RPO? W planach;)?
Trzewik:Tak, w planach
Edek:My tu pitu pitu o mechanice., ale nie myśleliście żeby spopularyzować 3k20 jako mechanikę darmową , czy coś w tym stylu? Może to rozbuja jakoś rynek RPG
Trzewik: Nigdy nie broniliśmy nikomu robić gry na naszej mechanice i zawsze jesteśmy otwarci na pomysły
MaWro: Na wojnie śmierc nie jest niczym niezwykłym. Czy na każdą sesje RPO będzie się przychodzić z zapasową kartą postaci?
Trzewik:Gracze nie biorą udziału w szturmie na Leningrad, tylko w taktycznych misjach. Jeśli będą grali dobrze to nic im nie grozi. A jeśli jak matoły no to tak, przyda się nowa karta;)
Neuroshima
MaWro:Jak prace nad dodatkami do NS?
Trzewik: Aktualnie Multi pracuje nad Krew i Rdza 2
Gan: Na esencji były plotki, że ma być konwersja NS i Mona na SW –czy to prawda?
Trzewik:O ile wiem powstaje konwersja NS na SW. My nie robimy tego, ale nie mamy nic przeciwko –jeśli ktoś zrobi, to fajnie
BEBZ:trzewik,a ja tak teraz w ogóle pytanie z boku:P chodzi mi o NS Moloch:Ucieczka z Miasta Maszyn. Z tego co pamiętam miało to być wydanie limitowane, które zresztą kupiłem 500 sztuk, brak dodruku, jednak do dziś można znaleźć ten zestaw w wielu sklepach
Trzewik:Nie robiliśmy dodruku Molocha, widać mają jeszcze jakieś resztówki w magazynach.My nic nie mamy i nie robiliśmy dodruku. Słowo
Narmo:A ile się sprzedało do tej pory podstawek do NS?
Trzewik:8000+
BEBZ:O właśnie, kiedy planowana premiera Nowego Jorku i Mutantów?
Trzewik:Nie wiem co z NJ i M, piszą to zewnętrzni autorzy i nie wiem na razie ile już napisali
Edek: Czy macie jakieś plany co do wydania kolejnego dodatku w stylu „Ucieczki z miasta maszyn”?
Trzewik: Tak, na horyzoncie jest drugi box
BEBZ: limited?
Trzewik: Tak, limited
Bartosh:Trzewik. Krytyczna ocena mechaniki NS pojawiała się nader często. Możesz zdradzić jak zapatrujesz się na mechanikę NS z perspektywy czasu i różnych postulatów zmian?
Trzewik:Uważam, że nadaję się do zmiany. Efekt zmian będzie widać w RPO
Bartosh: Może zdradzisz choć kapkę w jakim kierunku zmiany mechaniki NS pójdą. Przykłady?
Trzewik:3k20 wybierasz skrajną kość[uproszczenie], nie ma segmentów[uproszczenie] , nie ma procentów [uproszczenie]
Monastyr
Gan: Nadchodzi 2ed Monastyru, co w takim razie z powstającymi dodatkami?Czy jest sens pisać je jeszcze do starej edycji, kiedy już wszyscy żyją nową?
Trzewik:Pliki Księgi Dowódcy nie wydają się w chwili obecnej zagrożone niekompatybilnością z Mon.
Enc: Jacy gracze mają być odbiorcami drugiej edycji systemu?
Trzewik: Target Monastyru 2.0 to ten sam target co Mon 1.0 tyle, że chcemy by gra była lepsza, żeby ci fani nie musieli męczyć się z grą, lecz czerpać z niej full zabawę
MaWro: Zamierzacie brać udział w dyskusji, czy dyskutować mają fani, a wy wybierzecie pomysły cieszące się największym poparciem?
Trzewik:Tak będę brał udział w dyskusji o Mon 2.0, ale na razie nie nadążam;)
Barthosh: Co do Monastyru 2.0:Czy macie już jakąś listę postulatów o zmiany, jeśli tak to jakie postulaty była najczęściej poruszane przez fanów?
Trzewik: Wyleci mechanika walki, wyleci ograniczenie grania starcem, wyleci część opisu świata, przewiduje wiele zmian
Hippi:Czy będzie możliwość zamówienei ekskluzywnego podręczniku do Monastyru(z własnym numerkiem i podpisami) jak było w przypadku 1.0?
Trzewik:Nie wiem, pewnie zrobimy limited dla fanów.
Gan:Jaki był nakład Monastyru?(inaczej ile jest potencjalnych fanów Monastyru;)
Trzewik: Mam wrażenie, że 3500 egzemplarzy, ale nie mam pewności. Musiałbym pogrzebać po fakturach.
BEBZ:trzewik, a dlaczego nową edycję NS nazwaliście 1.5, a nową edycje Monastyru 2.0?różnica w ilości poprawek?
Trzewik:Tak, NS 1,5 to poprawiona NS. W przypadku Mon chcemy jednak poważnej rewolucji w zasadach
Narmo: Czy w nowym Monie planujecie zastosować karty manewrów, czy coś w tym stylu?
Trzewik:Nie wiem co wyniknie ze debat z fanami. Ja jestem za drastycznym uproszczeniem walki
MaWro: Będziesz pisać coś w stylu dziennika twórcy podczas powstawania nowego Mona?
Trzewik: Nie wiem. Jestem ciekaw rozwoju współpracy z fanami i nie wiem jak to się potoczy
Narmo: Myślałeś o przesunięciu akcji Mona w czasie, załóżmy do czasów chwały Dorii?
Trzewik: Uważam ,ze pomysł fanów by pchnąć storylinię do przodu jest ciekawy
Neuroshima Tactisc
Barthosh: Pytanie dotyczące NST. Mieliście w miarę możliwości wrzucić kilka zdjęć figurek, żeby zaostrzyć apetyt. Czy będzie to możliwe neidługo?
Trzewik: Wrzucaliśmy kilka fotek na naszego facebooka.Na dniach ogłosimy też powstanie strony poświęconej NST i będzie tam masa materiału
Narmo: Figurki do NST będą robione specjalnie pod system?
Trzewik: Tak, figurki są robione według naszych concept artów
Edek:Czy zabawa w NST będzie droga?
Trzewik: NST jak infinity skala, cenowo podobnie lub minimalnie taniej.Za około 110 zeta powinieneś mieć gang fajny do gry.Potem w blisterach sobie dokupisz bohaterów itp.
Edek:Czyli będzie taniej niż zabawa w warhammery?
Trzewik: Będzie 10 razy taniej niż warhammery
BEBZ:Trzewik, a macie zamiar wydać do NST jakiś firmowy zestaw farb i pędzelków?:P coś na styl GW?
Trzewik:Będziemy starać dogadać się z firmą typu Valleyo o stałą współpracę
Bartosh:NS Tactisc: Mam pomysł: Może zamówicie kilka unikatowych figurek wg własnego concept artu, które byłyby przeznaczone na nagrody w konkursach. Zwycięski użytkownik miałby niezłą frajdę prezentując podczas rozgrywki figurkę ‘dla zasłużonych”. Co o tym myślisz?
Trzewik: Tak, będą takie modele – będą nagrodami w turniejach/kampaniach.
BEBZ:A co do NST planujecie ciągłe jej rozwijanie?w sensie co jakiś czas nowe modele, blistery , dodatki, armie, drużyny... cokolwiek czy wydanie wszystkiego raz i ewentualny support tytułu?
Trzewik: Tak do NST będzie zatrudniony pracownik w Portalu, który będzie odpowiadał tylko za NST. To nasze zapewnienie fanów, żeby się nie martwili , NST nie padnie.Podchodzimy do tego max poważnie
BEBZ: Jeden pracownik to nie za mało?
Trzewik:Jedna osoba codziennie zajmująca się jedną grą to zupełnie wystarczy;>
Bartosh: Puścicie świetną grę: Neuroshima Tactisc(Będzie świetna bo inaczej narazicie się na fanowski lincz:D)Jak zamierzacie tą grę napędzać? Jakieś plany NST-owych gal i wielkiego grania?
Trzewik: Tak ten pracownik będzie odpowiadał za całą scenę turniejową , za ogólnopolskie kampanie, eventy i ogólnie za to, by gra żyła na max
BEBZ: trzewik, a co Was natchneło do stworzenia NST? świat NS, „sprzedajność” NS, czy ktoś po prostu lubi bitewniaki:P?
Trzewik:NST chodziło z nami od samego początku NS(vide tytuł rozdziału o walce). W tamtych czasach grałem namiętnie w battla i necromunde i zawsze marzyłem o bitewniaku NS
Plan Wydawniczy:
Narmo:Co z 12 krzyżami?
Trzewik:12 krzyży jest w naszym planie wydawniczym na ten rok na 100 %
Edek: Kto będzie autorem najnowszego alamanachu MG?
Trzewik:Ja i Moracz
Jazgot: Co z Cold City? Wyrobicie się w kwietniu?
Trzewik: Cold City jest GENIALNĄ grą. Wczoraj ZNOWU ją prowadziłem. Jesteśmy w tej grze totalnei zakochani, co widać w Piracie i w kolejnych też będzie widać.
Edek:Trzewiku, Wydałeś Neuro, wydałeś Monastyr i wydajesz go po raz drugi, z uporem maniaka drążysz temat Neuroshimy, RPO coraz bliżej. Jaką grę RPG chciałbyś wydać następną?Czy masz jakiś odległy pomysł?
Trzewik:Po RPO zrobimy z Moraczem hard sf lub horror
Narmo:a co z Valdor RPG?
Trzewik: łazi to za nami od lat
Jazgot: Będzie dodatek do Kiedy Rozum Śpi?
Trzewik: Nie planujemy dodatków do KRŚ
Enc:W planach wydawniczych widnieje „Graj Trikiem” II kwartał 2010 jest aktualny? Planujecie potem kolejne alamanachy?
Trzewik:II kwartał aktualny.Planujemy jeszcze min. 3 almanachy(mamy rozpisane w notatkach)
Narmo:Planujecie wydawania materiałów w systemie druku na życzenie?
Trzewik:Tak, akcja z PPP w PoD uważam za sukces. I będziemy ten temat drążyć dalej
Gan:Ile jest chętnych na PPP w PoD?
Trzewik: Na chwilę obecną około 50
Chmiera78:Czy gdyby „Cold City” okazało się sukcesem, byłaby szansa na wydanie „Hot War”?
Trzewik:Nie miałem w ręce Hot War, więc zawcześnie by mówić.Jak ją przeczytam to będziemy decydować. Na pewno sukces CC pomógłby w wydaniu HW
Gry planszowe i karciane
BEBZ:Jak tam postęp nad dodatkiem do Strongholda?
Trzewik: Dodatek do Strongholda idzie wolniej niż zakładałem – bo mamy straszne obłożenie w tekstach
BEBZ:Trzewik, a czy planujecie stworzenei jakiejś przygodowej planszówki w świecie NS?tak wiem, że jest Hex, jednak mi chodzi o coś w stylu MiM, czy Dragon’s Ordeal:P
Trzewik:Tak NS Adventure jest w naszych planach.
BEBZ:trzewik, a mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat karcianki osadzonej w realiach NS?
Trzewik:Rush&Dust jest grą dla 2-4 graczy, gracze odwiedzają lokacje, wyszukują gamble i rozbudowywują swój gang. Gra docelowo ma być dynamiczna, szybka coś jak Race for Galaxy, czyli tak na 30-40 min emocjonującej gry
Narmo: Czy na horyzoncie majaczy możliwość wydania planszówki nie-Nsowej i nie-Monowej?
Trzewik: Mój kolejny projekt planszowy nie ma nic wspólnego z NS i Mon., należy go wypatrywać w 2011
Narmo:Kiedy ghulaki?
Trzewik:Ghulaki raczej nie:D
ZieluNISZCZYCIELprawaREKAzniszcz: Ignacy drogi, jakąż to valdorską nację reprezentują nieumarli?
Trzewik: Nieumarli reprezentują nieumarłych
ZieluNISZCZYCIELprawaREKAzniszcz:Czy oni mogą umrzeć?
Trzewik: Jest to dość trudne, by umarli
ZieluNISZCZYCIELprawaREKAzniszcz:Czy dodatek do Strongholda będzie próbował wpisać się w świat Monastyru?Czy zostanie to pozostawione bez komentarza?
Trzewik:Tak, dodatek do Strongholda ma miejsce w świecie Mon, nie widzę powodu dla którego w valdorze nie może być nekromatów.
Praca w Portalu
BEBZ: trzewik lubisz swoją pracę?:D
Trzewik:Tak codziennie rano mam uśmiech do twarzy, że idę do Firmy
BEBZ:a tak w ogóle, przyjmujecie w Portalu w ogóle jakieś CV, czy raczej nie ma zaintersowania / potrzeby nowych pracowników?;)
Trzewik:Miesiąc temu zatrudniliśmy nowego pracownika przecież;)
BEBZ:no pomijając go:P
Trzewik:Na razie wyczerpaliśmy limit wolnych etatów
BEBZ:no i czy to on sam starał się o pracę u Was, czy to Wy postaraliście się o niego?
Trzewik:Neuro chciał pracować, a my chcieliśmy Neuro. Były to wzajemne starania.
Bartosh:A tak poważnie, bez sarkazmu trzewik, znajdujesz jeszcze w tej robocie iskierkę fascynacji, czy widzisz już tylko aspekt ciężkiej harówki?
Trzewik:No poważnie i naprawdę przychodzę do firmy codziennie z bananem na twarzy
Bartosh: Może trochę zwierzeń;]Czego oprócz czasu brakuje Ci najbardziej w pracach zespołu Portal?
Trzewik: Brakuje nam tylko czasu, reszta jest very ok.
Inne
Narmo:Jak się zapatrujesz na tegoroczne dwa Tornada?
Trzewik:Nie zbyt rozumiem czemu są dwa tornada, ale lepiej 2 niż 0 , więc generalnie popeiram
Narmo:Z tego co wiem to poszło o miejsce i przez chwile garage twierdził, że są jedyni, których objeliście patronatem
Trzewik:Nie potwierdzam faworyzowania jednego z Tornadów.Nie damy się wciągnąć w żadną wojne podjazdową;)
MaWro :Jakie są Wasze relacje z polterem? Z tego co pamiętam była pewna kłótnia przy newsach o R-konie.
Trzewik: Nie wiem jakie są nasze relacje z Polterem. Mamy do Potlera stosunek neutralny jak do każdego serwisu. Mamy silne przeświadczenie, że Polter ma do nas stosunek wrogi(notoryczne nie publikowanie newsów Portalowych)
BEBZ:trzewik, i czemu nie było Was na Pyrkonie?
Trzewik:Nie dogadaliśmy się z organizatorami na warunki naszego uczestnictwa
Gan:Kiedy jakaś nowa audycja?
Trzewik; Co tydzień obiecujemy sobie, że nagramy i co tydzień jest taki sajgon w firmie, że nie mamy czasu na nagranie.(Bardzo chce ja nagrać. Naprawdę)
MaWro: Ile tak właściwie ma pobrań GP?
Trzewik:Pobrań GP jest poniżej 1k, liczymy że z każdym miesiącem będzie rosło.Pirat jest coraz lepszy(w mojej opinii)
MaWro: Jesteś zadowolony z frekwencji na chacie?
Trzewik: Nie;)
Freeman:Trzewik odczuliście skutki kryzysu?
Trzewik:Nie odczuliśmy skutków kryzysu
Jazgot: Gracie w gry „konkurencji”(Klanarchia, Wolsung)?
Trzewik:Nie, nie grałem w gry konkurencji
Edek: Jak odnosisz się do 3ed Warhammera?Czy jest to wydziwianie? Czy może pierwszy krok w rewolucji gier RPG?
Trzewik:Uważam, że WH 3ed to ciekawy produkt
Chimera78: Czy widzisz realną szansę by najbliższej przyszłości(rok- dwa) pojawiło się nie-deficytotwe pismo o RPG?
Trzewik: Nie nie widzę sensu wydawania pisma papierowego o rpg
Edek:Robotika rpg w kilku słowach
Trzewik: Nic o tej grze nie wiem
Enc: MON,NS i RPO mają być na tej samej mechanice – nie myśleliście o wydaniu podstawki, a światów jako osobne settingi? Jeśli RPO ma korzystać z uproszczonego 3k20, można by podpiąć pod nią Monastyr
Trzewik: Oprócz tego, że RPO korzysta z 3k20 ma MASĘ bardzo specyficznych mechanizmów zaprojektowanych z myślą o sesji militarnej.